**Nederlandse tekst hieronder**
The NEN 7522:2010 standard, which focused on the use of coding and terminology systems in healthcare, has been revised. The updated version, NEN 7522:2021 ‘Medical Informatics – Developing and Managing Standards and Systems of Standards’, is now available in the NEN standards shop. Additionally, the Dutch standard has been translated into English and is available free of charge.
This updated standard outlines the requirements for the development and management of both individual standards and systems of standards in healthcare information management.
Key Updates in the Standard
The revised NEN 7522:2021 differs significantly from the previous 2010 version. Key updates include:
- The updated standard meets the growing need for overarching leadership in healthcare information management. This is achieved through the introduction of a ‘System of Standards,’ focusing on the formulation and definition of standards.
- Additionally, the revised standard has given generic standards, such as the Healthcare Information Building Blocks (zibs) and the Core Data Set for Healthcare (BgZ), their own dedicated place.
- The role-based approach remains a key element of the standard and has been further expanded and clarified. A notable addition is the explicit inclusion of the end-user role, such as healthcare providers, who, as practitioners, experience the practical implications of applying standards in systems.
- The standard achieves a balanced approach to managing individual standards and overseeing a system of standards.
- The revised standard emphasizes the procedural aspects of managing individual standards and systems of standards, with little focus on the content of individual standards.
With these updates, NEN 7522:2021 addresses the increasing demand for standardized information management in healthcare, ensuring both technical and human considerations are met.
For more information or to purchase the standard, visit the NEN standards shop.
**Dutch translation**
Publicatie Engelstalige NEN 7522:2021 norm voor ontwikkeling en beheer van standaarden en stelsels van standaarden in de zorg
De norm voor het hanteren van code- en andere terminologiestelsels NEN 7522:2010 is herzien. De norm is nu ook in het engels beschikbaar in de normshop van NEN.
In de gereviseerde NEN 7522:2021 ‘Medische informatica – Ontwikkelen en beheren van standaarden en stelsels van standaarden’ staan eisen voor de ontwikkeling en het beheer van individuele standaarden en stelsels van standaarden op het gebied van de informatievoorziening in de zorg.
Belangrijke Wijzigingen in de Norm
De gereviseerde norm wijkt ingrijpend af van NEN 7522:2010.
- De herziene norm voorziet in de groeiende behoefte aan een overkoepelende regie in de informatievoorziening in de zorg vorm gekregen met het formuleren en definieren van een ‘Stelsel van standaarden’.
- Daarnaast heeft in de herziene norm de generieke standaarden, zoals de Zorginformatiebouwstenen (zibs) en de BasisgegevenssetZorg (BgZ), een eigen plaats gekregen.
- Een belangrijk kenmerk van NEN7522 is het denken in rollen, dit onderwerp is gehandhaafd en verder aangevuld en verduidelijkt. Dit uit zich onderandere door de introductie van de rol van eindgebruiker in de norm. Met een eindgebruiker wordt bijvoorbeeld een zorgverlener bedoeld, die in de praktijk, als ervaringsdeskundige, de gevolgen van het toepassen van standaarden in systemen ervaart.
- In de herziene norm is een evenwicht bereikt tussen de eisen die gesteld worden aan het beheren van individuele standaarden en aan het beheer van een stelsel en standaarden.
- De norm gaat vooral in op de procedurele kant van het beheer van individuele standaarden en het beheer van een stelsel van standaarden en gaat vrijwel niet in op de inhoud van individuele standaarden.
Met deze updates speelt de NEN 7522:2021 in op de groeiende vraag naar gestandaardiseerd informatiebeheer in de gezondheidszorg, waarbij zowel technische als menselijke aspecten worden meegenomen.
Voor meer informatie of om de norm aan te schaffen, bezoek de NEN-normenshop.